Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

ΣΑΕ Λατ. Αμερικής - Διαγωνισμός Διηγήματος για νέους ομογενείς, με τίτλο «Αφηγήσεις ενός μετανάστη»

Σαντιάγο, 23.05.2008

Μετά από τη μεγάλη απήχηση που είχε ο Διαγωνισμός Διηγήματος για νέους ομογενείς, με τίτλο «Ο πρώτος Έλληνας της οικογένειάς μου», το ΣΑΕ, Περιφέρεια Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου διαγωνισμού. Αυτή τη φορά απευθύνεται σε ομογενείς άνω των 16 ετών με θέμα «Αφηγήσεις ενός μετανάστη». Το διήγημα μπορεί να είναι αυτοβιογραφικό, ή γραμμένο από ένα τρίτο πρόσωπο και η ανάπτυξη του θέματος πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα και αφήγηση αναμνήσεων.

Στόχος του ΣΑΕ, Περιφέρεια Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, είναι να συμβάλλει στη διάσωση στοιχείων, για τη ζωή των μεταναστών, την καταγωγή, το επάγγελμά τους, τους λόγους που τους έκαναν να μεταναστεύσουν, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, τη νοσταλγία για την πατρίδα και άλλα. Προσπάθειες καταβάλλονται
να αναζητηθεί όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες (με αρχειακό υλικό φωτογραφιών και άλλων εγγράφων) ώστε να εκδοθεί μια δίγλωσση έκδοση (ισπανικά-ελληνικά και πορτογαλικά-ελληνικά), όλων των διηγημάτων που θα λάβουνε μέρος στο διαγωνισμό, όπως έγινε και με τον προηγούμενο.

«Επαναλαμβάνουμε τον διαγωνισμό γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα κίνητρο ώστε ομογενείς από όλες τις χώρες της Περιφέρειάς μας να καταγράψουν επεισόδια από την προσωπική εμπειρία τους ή ενός άλλου συγγενή ή φίλου Έλληνα μετανάστη», τονίζει ο Συντονιστής της Περιφέρειας κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης. «Μια εξιστόρηση που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη και για τον Ελληνισμό της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής γιατί μέσα από την έρευνα θα προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για την ιστορικότητα της κάθε Κοινότητας και το ρόλο της στη χώρα υποδοχής.

Σε αυτό το ψηφιδωτό των Ελλήνων μεταναστών σε άλλες γεωγραφικές συντεταγμένες, σε άλλα μήκη και πλάτη, ο καθένας από αυτούς προσπάθησε να κρατήσει την ελληνική παράδοση, τους εθνικούς μας χορούς, τα δημοτικά μας τραγούδια, τα ελληνικά ήθη και τα έθιμα, τρέφοντας βαθειά και δυνατή αγάπη για τον τόπο του, παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης».

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν συγγραφείς ελληνικής καταγωγής.

2. Όριο ηλικίας: 16 ετών και άνω

3. Λογοτεχνικό είδος: ΔΙΗΓΗΜΑ.

ΘΕΜΑ: : «Αφηγήσεις ενός μετανάστη» ώστε να διασώσουμε αναμνήσεις Ελλήνων που έφτασαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Το διήγημα μπορεί να είναι είτε αυτοβιογραφικό, είτε γραμμένο από ένα τρίτο πρόσωπο

4. Γλώσσα: ισπανικά ή πορτογαλικά.

5. Η ανάπτυξη του θέματος πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα και αφήγηση αναμνήσεων.

6. Το έργο πρέπει να μην έχει συμμετάσχει σε άλλο διαγωνισμό.

7. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αξιοποιήσουν οποιεσδήποτε πηγές, αναφέροντας υποχρεωτικά τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησαν. Η βιβλιογραφία δεν θα αποτελέσει κριτήριο αξιολόγησης από την κριτική Επιτροπή.

8. Το διήγημα δεν πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες από 15 ούτε λιγότερο από 5 σελίδες, δακτυλογραφημένες, σε χαρτί μεγέθους 8.5” x 11.0”, με γραμματοσειρά Times New Roman N°12, και όλα τα περιθώρια 2.5 εκ. Θα απορριφθούν οι συμμετοχές που δεν πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.

9. Οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν το διήγημα σε 5 αντίτυπα, καθένα από τα οποία πρέπει να φέρει ως εξώφυλλο μια σελίδα στην οποία θα αναφέρεται ο τίτλος του διηγήματος και το ψευδώνυμο του συγγραφέα. Αυτό το ψευδώνυμο δεν θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί σε κανένα άλλο προηγούμενο διαγωνισμό.

10. Τα 5 αντίτυπα θα πρέπει να αποσταλούν σε έναν και μόνο μεγάλο και κλειστό φάκελο στο:

Consejo de los Griegos en el Exterior (SAE)
General Holley 2381, Torre B, Oficina 1103
Providencia, R. M., CHILE

Στο ίδιο φάκελο πρέπει να εσωκλείεται μικρότερος κλειστός φάκελος με τα ακόλουθα στοιχεία:

• Ονοματεπώνυμο συγγραφέα
• Αριθμό ταυτότητας
• Διεύθυνση κατοικίας
• Τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, Fax
• Τίτλος διηγήματος και ψευδώνυμο του συγγραφέα
• Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα. Προαιρετικά, ονοματεπώνυμο του μετανάστη.
• Στην εξωτερική πλευρά αυτού του φακέλου, θα πρέπει να είναι σημειωμένα μόνο ο τίτλος του διηγήματος και το ψευδώνυμο του συγγραφέα
• Ο φάκελος αυτός θα ανοιχθεί από ένα συμβολαιογράφο παρουσία του Συντονιστή και τα μέλη της κριτικής Επιτροπής, τα οποία θα έχουν ήδη αποφασίσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και συντάξει το αντίστοιχο επίσημο έγγραφο.

11. Το διήγημα μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικώς με απαραίτητη τη σφραγίδα του ταχυδρομείου, πριν από τη λήξη προθεσμίας υποβολής των έργων.

12. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίζεται η 10η Σεπτεμβρίου 2008.

13. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα μέλη της κριτικής Επιτροπής και οι συγγενείς τους.

14. Κριτήρια Αξιολόγησης: Δημιουργικότητα, πρωτοτυπία περιεχομένου, ανάλυση καταστάσεων, ανάπτυξη συμπερασμάτων, χειρισμός γλώσσας, κ.λπ.

15. Η κριτική Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την άποψή της, με προσωπική ψήφο σε Σύσκεψη που θα συγκληθεί από τον Συντονιστή της Περιφέρειας, στις 16 Οκτωβρίου 2008.

16. Οι νικητές θα ενημερωθούν εγκαίρως για τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού.

17. ΒΡΑΒΕΙΟ: Θα απονεμηθεί ένα βραβείο, ένα ταξίδι στην Ελλάδα συν €300.00

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ : Η κριτική Επιτροπή μπορεί να απονείμει έως 3 τιμητικές διακρίσεις σε έργα που θα κρίνει ότι παρουσιάζουν λογοτεχνικό ενδιαφέρον χορηγώντας στους δημιουργούς τους επίσημο δίπλωμα επαίνου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: 500 ευρώ στην Ελληνική Κοινότητα στην οποία ανήκει ο νικητής του 1ου βραβείου.

19. Οι συμμετέχοντες συγγραφείς παραχωρούν όλα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της δημοσίευσης των έργων τους, στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, που είναι εξουσιοδοτημένο για να τα δημοσιεύσει.

20. Τα βραβεία θα απονεμηθούν επισήμως στο Σαντιάγο, Χιλή, έδρα της Περιφέρειας, σε τελετή που θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου 2008..

21. Η κριτική Επιτροπή διατηρεί τo δικαίωμα vα απορρίψει χωρίς εξηγήσεις όλες τις συμμετοχές, χωρίς αυτό να τη δεσμεύει στην απόδοση οποιασδήποτε μορφής αποζημίωσης στους συμμετέχοντες.

22. Τα έργα και λοιπά στοιχεία δεν θα επιστραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: