Τρίτη, Σεπτεμβρίου 16, 2008

Les femmes tefales ("Δοκίμιον")


Στην σύγχρονη εποχή της αλλοτρίωσης και του άκρατου τεχνολογικού θριάμβου το πρότυπο του homo universalis θεωρείται πλέον παρωχημένο και έχει αντικατασταθεί από νέα μοντέλα επίτευξης της αυτοπραγμάτωσης σύμφωνα με την πυραμίδα των αναγκών του Abraham Maslow. Ο άκρατος βερμπαλισμός, ο αριβισμός και ο φαλλοκρατικός πατερναλισμός διαμόρφωσαν μέσα από το νόμο της φυσικής επιλογής μια νέα κατηγορία γυναικών με την επονομασία les femmes tefales.
Μετά τις femmes fatales σε μία ψηφιακή πραγματικότητα κωδικοποιημένη σε σύστημα δυαδικό με το 0 και το 1 να μας αναλύουν, να μας συνθέτουν, να μας ορίζουν και να μας αρχειοθετούν, -το 2 ανευρίσκεται μόνο ως system error, που ο operator διορθώνει τάχιστα χάρη στο back up-, οι femmes tefales ήρθαν μέσω του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της αξιολόγησης και του ελέγχου, να επαναπροσδιορίσουν αλλά και να αποθεώσουν την τέχνη αλλά και την τεχνική του management και της αυτοδιάθεσης.
Έχοντας ήδη οριοθετήσει το όραμα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, προχωρούν στον λειτουργικό σχεδιασμό, που θα διασφαλίσει την επίτευξή του. Σε κομμωτήρια, σε τακούνια, με filofax, οξυζενέ, ταγιέρ και jeans οι femmes tefales κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Με διπλή αντικολητική επίστρωση εξασφαλίζουν άριστη απόδοση και χαμόγελο σε χιλιάδες ευχαριστημένους καταναλωτές. Ούσες οι μοναδικές που συνοδεύονται από εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων, γίνονται ανάρπαστες σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά.
Η ανέλιξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις ανάγκες μιας πολιτισμικής πραγματικότητας, που αναζητά νέες σταθερές φαρμακευτικής και μη ισορροπίας, σε απρόβλεπτες και συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, άρτον και θεάματα, διαδέχτηκαν την βιομηχανική και τη σεξουαλική επανάσταση, ιχνηλατώντας την δυναμική αλλά και τις επιταγές των καταπιεσμένων ενστίκτων, που συνθέτουν το σύνολο της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Ακρογωνιαίος λίθος των σύγχρονων διαπροσωπικών σχέσεων, όπου η διακριτικότητα, η διαλλακτικότητα και η διαλεκτικότητα αυτοσαρκάζονται και αποδομούνται ανελέητα, οι femmes tefales διασκεδάζουν την πλήξη της αποξένωσης απελευθερωμένες από δεσμεύσεις, συμβόλαια και προπληρωμένο χρόνο διαδρομής. Κινούμενες αέναα ανάμεσα σε πολιτιστικοκοινωνικοοικονομικές διαβαθμίσεις, θρησκείες, εμπειρίες, ταμπέλες και αντρικά σώβρακα, αναγνωρίζουν τις εκκολαπτόμενες νέες femmes tefales και υπογράφουν νέες συνθήκες αποκήρυξης παρελθόντος και προδοσίας κλείνοντας το μάτι πονηρά και φωνάζοντάς τους το σύνθημα. «Άι μωρή ξεκόλαααα»
Μια γυναίκα χωρίς μνήμη, είναι μία γυναίκα χωρίς μέλλον αλλά με ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρόν.
Ακόμα εδώ στέκεστε; Εκεί έξω βρίσκεται τουλάχιστον μία femme tefal και για σας. Αναζητήστε την!
Δήλωση αποποίηση ευθύνης (disclaimer). Έχει καταγγελθεί ότι κάποια από τα νέα μοντέλα είναι δυσλειτουργικά και ενίοτε σπάνε κεφάλια. Απευθυνθείτε στον προμηθευτή σας για απόσυρση και ανταλλαγή με νέο λειτουργικό μοντέλο. Σε περίπτωση ανοιγμένου κεφαλιού δεν παρέχεται χρηματική αποζημίωση.


1 σχόλιο:

Spark D' Ark είπε...

ο τίτλος είναι κλεμμένος από αυτός το τραγούδι

zazie femmes tefales

Graine de tournesol
la tete en l'air
je prends le soleil
je traine et je tourne seule
des phrases en l'air
prechees dans le desert
Et j'ai l'air de quoi
tant de roses autour de moi
Elles sont belles mais pas pour moi
Toutes tes femmes tefales
m'arrachent des larmes
qui coulent pour rien
j'arrose ton jardin
Est-ce que c'est pour
ces fleurs du mal
que ton coeur s'emballe
je les arracherais bien
toutes ces plantes de tes mains
Tu semes parfois sur le sol
des p'tits morceaux de toi
qui me vont droit au coeur
Tu m'aimes parfois
mais les herbes folles comme moi
ca poussent comme ca
des cris qui font peur
Tu as peur de quoi
Je te croyais a
l'epreuve des balles
moi le gratin m'est egal
je ne chasse pas les etoiles
Mais toutes tes femmes tefales
m'arrachent des larmes
qui coulent pour rien
j'arrose ton jardin
Dire que c'est pour
ces fleurs du mal
que ton coeur s'emballe
alors que le mien,
enfin... tu sais
Mais les femmes tefales
s'en fichent pas mal
que je m'attache a toi
Toutes ces fleurs qu'on te lance
c'est normal
que tu me fasses du mal
On a plus le coeur a rien
quand on a plus le
coeur sur la main