Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2008

Νet Art Μανιφεστο Χρήστος Προσύλης


ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

για ένα διαδικτυακό έργο τέχνης



Ο διαδικτυακός πολίτης έχει πολιτιστική αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, έξω από κοινωνικά, πολιτικά ή ιδεολογικά status.

Ο διαδικτυακός πολίτης είναι εν δυνάμει πολιτιστικός αθλητής του διαδικτυακού κόσμου.

Ο διαδικτυακός κόσμος είναι ένας κόσμος δημοκρατικός και θα έπρεπε να παραμείνει ένας τέτοιος χώρος ελεύθερης έκφρασης.

Δεν υπάρχει ισότητα και δημοκρατία, όσον αφορά την δυνατότητα πρόσβασης κάθε πολίτη του αναλογικού κόσμου, στον διαδικτυακό κόσμο. Ευελπιστώ ότι αυτό κάποτε θα αλλάξει.

Κάθε στάδιο μετάβασης από τον αναλογικό κόσμο στον διαδικτυακό, ενέχει κινδύνους εκμετάλλευσης του εν δυνάμει διαδικτυακού πολίτη. Θέλει προσοχή και ιδιαίτερη μέριμνα το σημείο αυτό.

Δεν αποδέχομαι τη μεταφορά των στοιχείων του αναλογικού κόσμου στον διαδικτυακό, με το πρόσχημα του έργου τέχνης. Οι ωραίες εικόνες και τα διαδραστικά περιβάλλοντα, δεν πιστοποιούν από μόνα τους ένα έργο τέχνης στο διαδίκτυο.

Αποδέχομαι σαν διαδικτυακό έργο τέχνης, κάθε έργο που λειτουργεί κάτω από την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη δυναμική της έκφρασης του διαδικτυακού πολίτη -ως καλλιτεχνικού δημιουργού, πάνω στην πλατφόρμα ανάπτυξης του διαδικτύου και μόνο.

Συμφωνώ ότι σήμερα ο διαδικτυακός κόσμος βρίσκεται ακόμα στο νηπιακό του στάδιο ανάπτυξης. Τα δάνεια στοιχεία από τον αναλογικό κόσμο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Η απόλυτη απόρριψη αυτών των στοιχείων θα δώσει και το σημάδι της ενηλικίωσης του.

Δεν αποδέχομαι το χώρο και το χρόνο ως δομικά στοιχεία προσδιορισμού του διαδικτυακού κόσμου. Αντίθετα, τα αποδέχομαι ως επίπλαστα και αναγκαία στοιχεία επιβολής του αναλογικού κόσμου στον ψηφιακό.

Αποδέχομαι την ψηφιακή τεχνολογία ως απαραίτητη δομή εργασίας και πλατφόρμα ορισμού του διαδικτυακού κόσμου. Ευελπιστώ στο ξεπέρασμα και την αντικατάστασή της.

Πρεσβεύω ότι δομικό στοιχείο της καλλιτεχνικής έκφρασης στο διαδίκτυο είναι η γλώσσα μηχανής, όπως εκείνη καταλήγει να διαμορφώσει τις σχέσεις του διαδικτυακού πολίτη μέσα στο διαδικτυακό κόσμο. Στο βαθμό που η γλώσσα αυτή μετουσιώνεται και εξελίσσεται στις προεκτάσεις της, αναγνωρίζω και την εξέλιξη της net art.

Η ανάπτυξη κοινοτήτων είναι κομμάτι της εξέλιξης του διαδικτυακού κόσμου. Τις αποδέχομαι όμως, μόνο σαν μέρος μιας ενιαίας χαοτικά αυτοδιοικούμενης διαδικτυακής παγκόσμιας πόλης-κράτους. Πρεσβεύω ότι η μελλοντική net art, θα αποτελεί καλλιτεχνική έκφραση αυτής της θέσης.

Ο μελλοντικός net artist θα πρέπει να λειτουργεί κάτω από μια ολιστική φιλοσοφία απέναντι στη ζωή του διαδικτύου. Θα πρέπει να αντιλαμβάνεται το διαδίκτυο και τον εαυτό του ως όλον. Ο κατακερματισμός της αντίληψής του στο μέρος, αποτελεί εχθρό της καλλιτεχνικής του έκφρασης.

Πρεσβεύω ότι ο τυχαίος επισκέπτης μιας περιοχής net art, είναι και ο μοναδικός που πιστοποιεί το καλλιτεχνικό έργο. Δε νοείται διαδικτυακό καλλιτεχνικό έργο, χωρίς αυτήν την πιστοποίηση που προκύπτει από την επίσκεψη του διαδικτυακού πολίτη στην περιοχή.

Μόλις το καλλιτεχνικό έργο φύγει από το διαδίκτυο για παρουσίαση στον αναλογικό κόσμο με άλλο τρόπο (παραδείγματος χάρη με Compact Disk), θεωρώ ότι καταστρέφεται. Αποδέχομαι μόνο την αποθήκευσή του σε αποθηκευτικό μέσο εκτός δικτύου για λόγους αρχείου ή προστασίας.

Αυτή τη φιλοσοφική μου θέση όπως προκύπτει από τα παραπάνω καθώς και την καλλιτεχνική μου έκφραση στο διαδίκτυο σύμφωνα με αυτά, τη βαφτίζω ως «διαδικτυακό ντετερμινισμό» (internet determinism). Ευελπιστώ η θέση αυτή σύντομα να βρει λόγο και αντίλογο, θέση και αντίθεση, σαν υγιές σύμπτωμα της εξέλιξης του διαδικτυακού κόσμου.




Χρήστος Προσύλης


Απρίλιος 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: